Een bloeiende gemeenschap waarin geluk voorop staat
Nabeij
Visie
Wij bieden mensen met een beperking een woon- en leefgemeenschap waarbinnen zij kunnen werken aan hun eigen geluk en doelen en die van de wereld waarin ze leven. Groei. Dit vanuit gedeelde kernwaarden en de verbinding met elkaar en voor elkaar (een gemeenschappelijk kader).
​
Vanuit de antroposofische grondslag hanteren wij 10 richtlijnen om de zorg mee in te richten. Deze richtlijnen maken dat wij zeer persoonlijke en goede zorg kunnen leveren, waarin we onderscheidend zijn en streven naar geluk.
1. Veiligheid:
Veiligheid door middel van duidelijkheid. Er worden duidelijke afspraken gemaakt, daarnaast weten de bewoners goed wat er van hen verwacht wordt, wat de veiligheid ten goede komt. Veiligheid creëren door middel van verbinding aangaan en nabijheid bieden. Een belangrijk hulpmiddel vanuit de antroposofie is het bieden van veiligheid door middel van het inrichten van het leefklimaat. Het kleurgebruik en materiaalgebruik binnen Nabeij zal hierop aangepast worden.
2. Leefklimaat:
In een gezond, warm en veilig leefklimaat kan een bewoner zich beter ontwikkelen. Vandaar dat wij hier aandacht aan schenken. Er zal ook aandacht zijn voor de zintuigelijke waarneming. Uitgangspunten t.b.v. het leefklimaat:
- Geur
- Belichting (meer daglicht)
- Veiligheid
- Hygiëne
- Warmte en gezelligheid
- Rust
- Harmonie
- Respect voor spullen van andere bewoners
- Bewegen en rust voldoende in balans
3. Acceptatie van de persoon achter het gedrag:
Onvoorwaardelijke acceptatie is voor een mens nodig om echt zichzelf te kunnen zijn. Door vanuit gelijkwaardigheid elkaar te benaderen, ontwikkel je je aan elkaar. Daarbij kijk je niet naar de beperking van een mens, maar naar de mogelijkheden van iemand.
​
4. Structuur /Ritme:
Structuur en ritme is duidelijk aanwezig binnen Nabeij. Er zit een duidelijke structuur in de dag. De bewoners weten op welke momenten van de dag er dingen van hen verwacht worden. Zo is bekend bij de bewoners wanneer ze bepaalde taken hebben of wanneer ze verwacht worden bij het avondeten.
Het ritme is terug te vinden in de begeleiding van de bewoners.
Na een inspannende activiteit is er de mogelijkheid om tot rust te komen. Een ander belangrijk onderdeel van ritme zijn de jaargetijden. Bij Nabeij zal er aandacht besteed worden aan deze jaargetijden door bijvoorbeeld jaarfeesten. Kennis over deze jaarfeesten wordt dan ook verwacht van ons personeel.
5. Communicatie:
We zijn van mening dat bewoners maximaal invloed moeten hebben op hun dagelijks leven. We proberen telkens te kiezen hoe we contact leggen met alle betrokken mensen en doen dit vanuit de basis van de antroposofische kernwaarden. We streven ernaar dat onze manier van communiceren wordt overgedragen aan alle betrokken mensen bij de bewoners. Bij de communicatie met bewoners is het uitgangspunt dat dit gedaan wordt op een begrijpbare manier.
6. Houding van de professional en betrokken mensen:
​
Wij streven ernaar om alle betrokkenen, die een bijdrage leveren aan het welzijn van onze bewoners en hun te bereiken doelen, te inspireren tot het voorleven van onze kernwaarden en bijbehorende houding en gedrag. Door het te voorleven en er over te praten. Wij vinden het belangrijk dat de professional zich niet laat leiden door emoties, en handelt vanuit kennis.
​
7. Zelfbepaling:
Het zelf kunnen beslissen over de zaken is je leven, is voor ons voorwaardelijk als je het hebt over goede zorg. Al is de beslissing nog zo klein, als de mogelijkheid er is voor de bewoner om deze te maken, moet de bewoner hiervoor de gelegenheid krijgen en hierin gehoord/ gezien worden. De kunst is om alle bewoners te begeleiden in de keuzes die ze zelf maken (mits het past binnen de gestelde kaders vanuit o.a. wetten en regelgeving).
​
8. Aanleren van vaardigheden:
Het aanleren van vaardigheden staat centraal bij Nabeij. Nabeij is een huis waar er gekeken wordt naar wat de bewoner wel en niet kan. Binnen de mogelijkheden van de bewoner zal er gekeken worden naar passende activiteiten, doelen en uitdagingen. Als een bewoner een stap wil zetten in zijn/ haar ontwikkeling, zullen wij vanuit de gezamenlijkheid en verbinding er samen aan werken om dit te realiseren.
9. Zingeving:
Doordat alle bewoners een zinvolle invulling hebben van hun leven, kunnen ze ook echt levensgeluk ervaren. Door perspectief te bieden, aan te sluiten bij mogelijkheden en het behalen van doelen, zullen bewoners het gevoel hebben een zinvol leven te hebben. Door deze succeservaringen met alle betrokkenen te delen, delen we ook het levensgeluk.
10. Bewoner en gemeenschap:
De rol die de bewoner inneemt binnen de gemeenschap en wat de gemeenschap kan betekenen voor de bewoner, is de kern van onze manier van zorg leveren. Door deze wisselwerking te zien, kan je alle bovenstaande richtlijnen optimaliseren en onder de aandacht houden.